ОФОРМЛЕННЯ ВІЗ

Оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію

Типи віз:

▸ транзитні (тип «В»), оформлюються у разі транзитного проїзду через територію України до третьої держави, а також здійснення транзитного перевезення вантажів і пасажирів автомобільним транспортом. Дозволений строк перебування за такою візою не перевищує 5 днів. Транзитні візи оформлюються як одно-, дво- та багаторазові;

▸ короткострокові (тип «С»), оформлюються для перебування в Україні строком до 90 днів протягом 180 днів. Короткострокові візи оформлюються як одно-, дво- та багаторазові;

▸ довгострокові (тип «D»), видаються з метою подальшого оформлення компетентними органами України документів, що дають право на перебування або проживання в Україні на строк, що перевищує 90 днів. Довгострокові візи оформлюються як багаторазові на 90 днів.

Перелік країн, громадяни яких можуть звернутися за оформленням віз в аеропортах.

Іноземці, які є громадянами країн з наведеного нижче переліку, можуть звернутися за оформленням короткострокових віз (тип «С») для разового в’їзду в Україну на строк до 15 днів з туристичною або діловою метою:


  • 1. Австралія
  • 2. Антигуа і Барбуда
  • 3. Багамські острови
  • 4. Барбадос
  • 5. Бахрейн
  • 6. Вануату
  • 7. Гватемала
  • 8. Гондурас
  • 9. Гренада
  • 10. Домініка
  • 11. Індія
  • 12. Індонезія
  • 13. Катар
  • 14. Китай
  • 15. Кувейт
  • 16. Маврикій
  • 17. Малайзія
  • 18. Мексика
  • 19. Мікронезія
  • 20. Нова Зеландія
  • 21. ОАЕ
  • 22. Оман
  • 23. Палау
  • 24. Перу
  • 25. Самоа
  • 26. Ель Сальвадор
  • 27. Саудівська Аравія
  • 28. Сейшельські острови
  • 29. Сент-Вінсент і Гренадіни
  • 30. Сінгапур
  • 31. Тимор-Лешті
  • 32. Тринідад і Тобаго
  • 33. Тувалу

Попередня реєстрація візової анкети.

Департамент консульської служби МЗС України рекомендує всім іноземцям, які мають намір звертатися за оформленням візи в міжнародних аеропортах, попередньо заповнити візову анкету та зареєструвати візове клопотання на веб-сторінці http://visa.mfa.gov.ua.

Наявність попередньо зареєстрованої, роздрукованої і власноруч підписаної заявником візової анкети, а також інших необхідних для оформлення візи документів дозволить значно зменшити час очікування на опрацювання клопотання про відкриття візи.

Необхідні документи та консульський збір

Для оформлення візи подаються:

1. Паспорт, який має відповідати таким вимогам:
▸ бути дійсним не менш як 3 місяці після задекларованої дати виїзду з території України;
▸ містити не менше 2-х вільних сторінок;
▸ бути строком дії не більше 10 років.

2. Заповнена та підписана візова анкета.
Візові анкети від імені недієздатних осіб подають їх законні представники. Особи, відомості про яких внесені до паспортного документа іноземця і які прямують разом з ним, подають окремі візові анкети. Візові анкети неповнолітніх осіб подаються за підписом одного з батьків або законного представника.

3. Одна кольорова фотокартка розміром 35*45 мм.

4. Дійсний поліс медичного страхування з покриттям витрат щонайменше на 30 000 євро або в еквіваленті іншою валютою, якщо інше не передбачено законодавством або міжнародними договорами України. Зазначена вимога не застосовується до осіб, які користуються дипломатичним або службовим паспортом.

5. Документи, що підтверджують наявність достатнього фінансового забезпечення на період запланованого перебування і для повернення до держави походження або транзиту до третьої держави чи можливість отримати достатнє фінансове забезпечення у законний спосіб на території України відповідно до Порядку підтвердження достатнього фінансового забезпечення іноземців та осіб без громадянства для в’їзду в Україну, перебування на території України, транзитного проїзду через територію України і виїзду за її межі та визначення розміру такого забезпечення. Зазначена вимога не застосовується до осіб, які користуються дипломатичним або службовим паспортом.

Згідно з Порядком, відповідність цій вимозі визначається з розрахунку 750 дол.США на 15 днів перебування в Україні.

6. Документ, що підтверджує сплату консульського збору. За оформлення віз справляється консульський збір у розмірі 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 грн.), якщо інше не передбачено законодавством чи міжнародними договорами України.

7. Документ, що підтверджує мету в’їзду та запланованого перебування в Україні. Такими документами можуть бути:
▸ для в’їзду в Україну з туристичною метою: документи, що підтверджують туристичний характер поїздки (бронювання готелю/ туристичний ваучер / договір про надання туристичних послуг тощо);
▸ для в’їзду в Україну з діловою метою:

1) запрошення державного органу, державної установи, державного підприємства, державної організації; або

2) документ, що підтверджує здійснення іноземної інвестиції відповідно до законодавства щодо режиму іноземного інвестування на території України; або

3) запрошення зареєстрованої в Україні юридичної особи, оформлене на її офіційному бланку.

Запрошення повинно містити:
▸ номер в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань,
▸ реєстраційний номер листа, дату та підпис,
▸ прізвище, ім’я, по батькові запрошеної особи,
▸ відомості про її дату та місце народження, громадянство, реквізити паспортного документа, місце проживання, мету поїздки, період запланованого відвідання України, кількість в’їздів та місце проживання в Україні, та
▸ зобов’язання юридичної особи взяти на себе можливі витрати, пов’язані з перебуванням та виїздом з України запрошеної особи.

Посадові особи підрозділів МЗС України можуть запитувати й інші додаткові документи, що уточнюють мету поїздки.

Строки розгляду візових звернень в аеропортах

Підрозділи МЗС України в міжнародному аеропорту «Київ» (Жуляни) працюють у цілодобовому режимі.

Рішення за результатами розгляду візових клопотань приймаються в день звернення.

У разі прийняття рішення про відмову в оформленні візи іноземцеві / особі без громадянства повідомляються підстави такої відмови у письмовій формі.

Оформлення віз в аеропортах у виключних випадках

Іноземці / особи без громадянства, що не змогли завчасно оформити візу в посольстві чи консульстві України за кордоном та мають поважну причину невідкладно в'їхати в Україну, можуть звернутися до підрозділів МЗС України в аеропортах оформлення разової короткострокової візи (тип «С») строком дії до 15 днів.

Такими поважними причинами, зокрема, є:
▸ необхідність в’їзду в Україну з дипломатичною або службовою метою за клопотанням органів державної влади України;
▸ прийняття участі в ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Україні за клопотанням Державної служби з надзвичайних ситуацій;
▸ необхідність невідкладного медичного лікування або участі в похованні близького родича, що підтверджується відповідними документами.