08 / 08 / 2018
Чи легко в авіації і якою може бути кар'єра?

Мільйони людей  в усьому світі мріють про кар'єру в авіації, і лише деяким вдається здійснити свою мрію.
Звичайно, не всі стають пілотами і стюардесами, досить багато спеціальностей обслуговуючих інфраструктуру, в будь-якому випадку, бачити кожен день як злітають і приземляються літаки, перебувати на летовищі або спілкуватися щасливими мандрівниками - це дорогого вартує.

Отже, далі більш детально про вибір професії  в авіації. Як і в будь-якій сфері людської діяльності, в авіації є свої тренди і попит. Деякі робочі місця - такі, як військовий льотчик-винищувач, скорочуються. Інші, як оператор БЛА і бортпровідник - відчувають попит.

Стюардеси
Одна з най романтичних в світі професій - стюардеса, це і пояснює такий ажіотаж. Тільки в авіакомпанію "Delta Airlines", в середньому за рік, подається близько 50 000 заявок, на запропоновані 300 робочих місць, на посаду стюардес. В авіакомпанії "US Airways", отримали 16500 заявок на вільні 450 місць. Безкоштовний проїзд, екзотичні напрямки, динамічне робоче середовище і щоденні зустрічі з новими людьми з заробітком близько $ 35 000 річних - є привабливими для багатьох молодих дівчат і хлопців.
Але далеко не всі можуть отримати ліцензію для польотів за кордон.

Приблизно лише третина відібраних бортпровідників зможуть працювати за кордоном. Солідні авіакомпанії здійснюють досить серйозний відбір, і серед претендентів шукають не тільки гарненьких і перевірених, але й тих що володіють португальською, японською, китайською або хінді. А ще, позмінний графік, що включає вихідні та святкові дні, вимагає від стюардес велику витривалість, необхідну для роботи по 14 годин на день з частими змінами часових поясів і погодних умов.

Лінійні пілоти
Найбільш очевидною є професія пілота літака. Компанія Boeing дала довгостроковий прогноз на перспективи ринку потреб лінійних пілотів: понад 460 000 робочих місць в період теперішнього часу і до 2031року. Тільки в США буде існувати потреба до 8000 пілотів на рік. Як зазначають у компанії Boeing така нестача вже з'явилася в багатьох регіонах світу.

Оператори (пілоти) БЛА
"Вибух" щодо популярності безпілотних літальних апаратів (БЛА або, "дронів,") викликав суперечки і величезний бум в освітніх програмах, призначених для підготовки таких операторів (пілотів). Так FAA запускає шість БЛА полігонів для підготовки і широкого використання транспортних засобів, які разом називаються "безпілотними літальними системами". "дрони" тепер "гарячі пиріжки" в авіації.

Чому ж FAA хоче сприяти використанню БЛА? Вони знають, що приватний сектор буде використовувати їх в масовому порядку. З огляду на характеристики цих літаків, такі, як 20-годинна робота і велика витривалість, вони не можуть бути порівняні з пілотованими літаками. Ці та багато інших функцій будуть представляти величезну економію для правоохоронних установ, сільськогосподарських підприємств, муніципалітетів і охоронних фірм. Прогнозується, що більше 10 000 комерційних "трутнів" незабаром будуть працювати тільки лише в США в найближчі п'ять років.

Станом на лютий 2017 - більше 350 державних установ, включаючи 14 університетів і коледжів - вже мають дозвіл від FAA виконувати польоти на безпілотних літальних апаратах. І це число зростає з кожним днем.

Інженерно-технічний склад
Той же Boeing заявляє, що потребуватиме 601 000 авіатехніків на найближчі десятиліття. Хоч надійність літака і продовжує поліпшуватися, системи стають все більш складними і вимагають спеціальних навичок для розробки та усунення їх несправностей. За даними бюро статистики праці - 119 160 осіб в даний час працюють як механіки і техніки літаків в США, Техас і Каліфорнія використовувати найбільшу кількість цих робочих.
З розвитком технології підвищується значення техніків і інженерів, які спеціалізуються в області авіоніки та високотехнологічних систем, ця професія буде користуватися попитом. Федеральний департамент праці очікує, що попит на аерокосмічних інженерів і фахівців, які спеціалізуються в області комп'ютерних систем, дасть зростання до 46% до 2020 року.

Інші професії
Авіації включає в себе багато і інших робочих місць. Кар'єра диспетчера, метеоролога, обробника вантажів і багажу, агента з продажу квитків, менеджерів аеропорту, льотчиків-випробувачів, космонавтів і велика кількість інших - забезпечують життєздатність та довгострокову затребуваність. Попит на ці професії буде залежати від попиту на авіаперевезення.

І, в довершення, надаємо вам приклади зарплат авіаційних спеціалістів в США:
Інженер аерокосмічної галузі - від 35 000 у.о. до 165 000 у.о. (на рік)
Спеціаліст з повітряних перевезень - від 12 у.о. до 20 у.о. (на годину)
Менеджер аеропорту - від 12 у.о. до 30 у.о. (на годину)
Спеціаліст з перевезення багажу - близько 10 у.о. - 15 у.о. (на годину)
Старший пілот - до 250 000 у.о. - 300 000 у.о. (на рік)
Корпоративний пілот - від 50 000 у.о. до 200 000 у.о. (на рік)
Пілот випробувач - 30 000 у.о. до 150 000 у.о. (на рік)
Метеоролог - від 20 у.о. до 35 у.о. (на годину)
Бортпровідник - від 18 у.о. до 65 у.о (за годину)

Успіхів у виборі професії!

Прес–центр: +380 (44) 339-20-08
g.bogdanenko@airport.kiev.ua

Галина Богданенко, керівник прес-служби, відділу маркетингу та реклами Міжнародного аеропорту «Київ»