13 / 09 / 2018
30 ідей для аеро-вендингу

Нині про вендинг, а точніше про актуальність вендингу в аеропортах. Такі автомати існують вже дуже давно, а перша компанія, яка використовує для торгівлі автомати, з'явилася в Великобританії ще в 1887 році. Представляємо вам 30-ку не банальних ідей для вендингу...

1. Вибачте, але першим пунктом в нашому ТОПі віскі на розлив. Такий автомат вперше з'явився в США ще в 1964 році.

2. Аrt-o-mats - відмінна ідея для транспортних хабів. Це серія старих вендингових автоматів з продажу сигарет, які були адаптовані під продаж невеликих предметів мистецтва та сувенірів. На початку 2000-х років кілька десятків таких автоматів були розміщені в Сполучених Штатах.

3. Не хочете сидіти в ресторані аеропорту? В Амстердамі вже існують автомати, що пропонують клієнтам повний спектр страв, який можна порівняти з асортиментом цілого ресторану. В меню в основному представлено готовий фастфуд, який потрібно лише підігріти.

4. Martini! Цей алкогольний напій завантажується просто в пляшки, а саме з них наливається в подальшому у стакан з краника. Апарат забезпечений проточним охолоджувачем і двома каналами для розливу різних видів алкоголю.

5. Забули штанці в готелі? Джинсомат вам у помічь. Менеджери німецького бренду Closed вирішили, що купити джинси має бути також легко і просто, як чіпси або шоколадки. Після цього в Італії з'явилися «джинсомати», що працюють по тому ж самому принципу, що і звичайні вендингові апарати.

6. Розробка Arch Group говорить сама за себе - SleepBox. Це автомати, які за плату дозволяють залізти всередину і відпочити! Розмір «Сліпбокса» становить всього 3,75 метра. Всередині розташоване ліжко, столик для ноутбука, дзеркало, телевізор і кілька зарядок.

7. Автомат для продажу чорної ікри. Саме ікра цінується за кордоном і буде чудовим подарунком, який ви захопите з собою для друзів. Це один із знаменитих автоматів, який був встановлений в престижному районі Лос-Анджелеса Беверлі-Хіллз.

8. Якось, голландці Тібо Бруна і Ольвія Янсен звернули увагу, що для зустрічі людей в аеропортах люди використовують саморобні плакати і розтяжки, нерідко пускаючи в хід навіть простирадла. Тоді вони вирішили створити спеціальний автомат по швидкому виробництву плакатів.

9. Чекаєте свого рейсу і вам нудно, автомат, що дозволяє виграти напій за віртуальний трюк – саме те. Цей автомат від Pepsi був встановлений в якості рекламної компанії до Чемпіонату світу з футболу і дозволяв виграти пляшку газованої води за відтворення віртуальних трюків.

10. Так поспішали, що забули бюстгальтер в готелі? Автомат з продажу бюстгальтерів і нижньої білизни з'явився в Японії ще в 2013 році. Принцип роботи автомата досить простий. Для його придбання потрібно лише ввести свій розмір на електронному табло і внести плату.

11. Дитина вимагає піцу, а у вас нічний виліт і ресторан в аеропорту ще зачинений. Піццемат допоможе. Перший такий автомат з'явився ще в 2009 році, і був здатний випікати піцу зі свіжих інгредієнтів. Розробила його компанія Torghele. На очах у клієнта автомат змішує борошно і воду, місить тісто, додає начинки на вибір.

12. «Машина для зняття пасивно-агресивного гніву». Так називається апарат, розроблений дизайнерами Yarisa і Kublitz. Це єдиний апарат в нашому рейтингу, який дозволяє не щось отримати або обміняти, а знищити. Наприклад, якщо вас авіаперевізник чи таксист, можна сунути гроші в приймач купюр і з насолодою на обличчі знищити вазу або порцелянову статуетку.

13. Вендингові автомати, здатні робити манікюр, з'явилися в Японії. Перший апарат там був сконструйований ще в 2002 році. Сьогодні кількість подібних агрегатів по всьому світу помітно збільшилася.

14. Скоротити час до посадки з книгою. Купуючи книгу в автоматі за 2 долари, але прочитавши її, не викидаєте, а здаєте назад в автомат. Проект був задуманий як благодійний: частина грошей від роботи автомата була спрямована на будівництво шкіл в Африці.

15. Автомат, який продає саке на розлив. Також, як і рис Саке - невід'ємна частина Японії. Ось цей автомат-бармен якраз і пропонує бажаючим традиційний японський алкоголь.

16. Ні хвилини без спорту. Автомат, що змушує робити фізичні вправи. Цей автомат називається Nike FuelBox, і він дарує людям здоровий спосіб життя. Він був створений для власників фітнес-браслета FuelBand від компанії Nike.

17. Автомат для надання першої допомоги або вендингова аптека. У цьому автоматі можна знайти необхідне для надання першої допомоги при сонячних опіках, порізах, пухирях і укусах бджіл, а також бинти, гумові рукавички, серветки з гідрокортизоном і марлеві компреси.

18. Автомат з продажу шампанського від одного з найбільших виробників цього напою, бренду Moet & Chandon, встановили кілька років тому в Лондоні. Напій відпускався покупцю разом з келихом і срібною соломинкою.

19. У Китаї живих крабів охолоджують і засовують в самісінький спіральний механізм бездушної машини. Істоти знаходяться в сонному стані і «оживають» під впливом тепла.

20. WeGoBabies створені для батьків, які забули взяти з собою памперси, їжу, соску та інші дрібниці для свого дитяти. В асортименті автомата можна знайти серветки, чашки-поїлки, брязкальця, дитяче харчування, сонцезахисний крем і так далі. Свої пристрої компанія встановлює в аеропортах і центрах розваг.

21. Тапкомат допоможе тим, хто летить в зимових чоботах і піклується про комфорт ніг. Своїм «тапкоматом» в Сіднеї в 2012 році прославився бренд Havainas. Щоб покупцям було легше визначитися з вибором, на підлозі була намальована підказка зі слідами різних розмірів.

22. Автомат для ласунів. У США кондитерська компанія Sprinkles Cupcakes вирішила торгувати капкейками - невеликими тістечками з тіста з кремом.

23. Не любите солодкого? Картопля фрі вам буде до смаку. Цей автомат, що торгує картоплею фрі, був відкритий в Брюсселі в 2013 році. Час приготування картоплі становить всього півтори хвилини.

24. У США, де все більше штатів легалізує вживання марихуани в медичних цілях, можна знайти ось такі автомати, які торгують травою. А 20 червня 2018 року в Канаді легалізували марихуану. Раніше вживати марихуану там можна було тільки в медичних цілях. Так що робота тематичного автомата буде доречною перед польотом, особливо для тих, хто боїться висоти.

25. Автомат «Все в дорогу». Цей німецький автомат під назвою Berlinomat Design Automat відмінно підійде для тих, хто любить спонтанні поїздки. Розташовується він на території вокзалів і аеропортів продає аксесуари.

26. За допомоги цього автомата-бананомата, поміченого в Токіо ще в 2010 році, можна було прикупити кілька свіжих бананів. Щоб банани не втрачали товарний вигляд, їх потрібно міняти на свіжі - раз в два дні.

27. Торговий автомат з продажу електронних сигарет для аеропорту актуальний, адже саме електронні сигарети не залишають неприємного запаху і попелу. У зв'язку з модою на здоровий спосіб життя і забороною на куріння в громадських місцях, електронні сигарети стали користуватися чималим попитом.

28. Перші «голдомати» були встановлені у Франкфурті, Абу-Дабі, Мадриді і Бергамо і дозволили всім охочим купувати золоті зливки вагою в 1,5 і 10 грам. Курс золота автоматично коригується кожні десять хвилин.

29. Їли хот-дог і заляпали кетчупом краватку? Досить знайти найближчий «краваткомат», і ділова репутація врятована. Незамінні такі автомати і в випадках проливання кави на ваш аксесуар.

30. І на фіналі трохи гумору - автомат з людиною всередині. Даний автомат - це скоріше маркетинговий хід, ніж ідея для бізнесу. Аби збільшити  лояльність клієнтів до бренду, в компанія Nestle садила в свої автомати людей, вперше в Лондоні. Автомати що розмовляють отримали назву Human Vending Machine.

Прес–центр: +380 (44) 339-20-08
g.bogdanenko@airport.kiev.ua

Галина Богданенко, керівник прес-служби, відділу маркетингу та реклами Міжнародного аеропорту «Київ»