08 / 10 / 2018
Огляд міжнародних авіаційних новин 8.05.2018

Четвертий пішов

Одночасно кілька європейських авіакомпаній оголосили про свою фінансову неспроможність. Скандинавська малобюджетна авіакомпанія Primera Air, що має також підрозділ в Латвії, оголосила про припинення польотів через фінансові проблеми. Це вже четверта європейська авіакомпанія, що призупиняє роботу з початку серпня. Ще один оператор – німецький підрозділ Small Planet почав процедуру банкрутства і шукає інвестора, який допоміг би налагодити ситуацію. 1 серпня польоти зупинила бельгійська VLM Airlines, 29 серпня - швейцарська SkyWork Airlines, 26 вересня - Azur Air Germany, а тепер і Primera Air. 19 вересня німецький підрозділ литовської авіакомпанії Small Planet оголосив про реструктуризацію, але вони розраховують продовжувати виконання рейсів.
Жорстка конкуренція всередині перенасиченого європейського авіаційного ринку, а також ситуація з високими цінами на паливо, на яку ще сильніше вплинув курс долара, знижують прибутковість авіакомпаній, так як в цій ситуації перевізникам складно перекласти збільшені витрати на пасажирів через підвищення тарифів. Згідно з даними IATA, ціни на паливо в доларах торік зросли на 34% - це максимальний показник з 2015 року.

Індонезія призупинила закупівлю російських винищувачів Су-35

Причиною стали накладені на країну санкції за співпрацю з "Рособоронекспортом". Для реалізації угоди планували задіяти кредитну схему, кошти на яку повинен виділити комерційний банк. У Джакарті очікували надходження першої з 11 машин вже в жовтні. Однак Сполучені Штати так і не дали Індонезії гарантій не застосовувати обмежувальні заходи. Через санкції США виникли проблеми також у російської сторони. Кремль утримався від офіційних коментарів.

27 літаків Airbus A320neo і A321neo для Lufthansa

До 2023 року парк авіакомпаній групи, а це Lufthansa, Austrian Airlines, Eurowings, Germanwings, SWISS та Eurowings Europe збільшиться на 149 лайнерів Airbus покоління neo. Загальна вартість покупки складе близько $ 3 млрд. Повітряні судна нового покоління будуть оснащені двигунами Pratt & Whitney або CFM International - в поєднанні з аеродинамічними крилами вони дозволяють знизити витрату палива до 20% за кожен місце-кілометр.
На тепер Lufthansa вже експлуатує 13 літаків Airbus сімейства neo.

Авіакомпанія SkyUp, яка позиціонує себе як лоу-кост, отримала сертифікат TCO від Європейського агентства з безпеки в авіації EASA

Даний документ дає авіакомпанії право літати до 28 країн Європи, які входять в EASA, а також до чотирьох країни, які є членами Європейської асоціації вільної торгівлі - до Швейцарії, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну. Ще 30 травня комісія Державіаслужби задовольнила всі заявки авіакомпанії SkyUp на отримання прав на польоти по 55 регулярним та чартерним маршрутам, в тому числі з Києва до Барселони, Ларнаки, Ріміні, Аліканте, Пальма-де-Майорки. Раніше в числі перших регулярних маршрутів до Європи в SkyUp називали Київ-Барселона і Київ-Ларнака.
На даний час флот авіакомпанії складається з двох Boeing 737-800 2013 року випуску. Борти раніше використовувалися Malaysia Airlines. Перший літак з реєстрацією UR-SQA SkyUp почала використовувати в кінці травня, другий UR-SQB - на початку червня.

Пентагон оголосив про створення гіперзвукової зброї

Незважаючи на той факт, що згідно з офіційними заявами, перші кроки в розробці гіперзвукової зброї Сполучені штати Америки повинні були почати робити лише в 2019 році, в Пентагоні відкрито заявили про те, що проектні роботи вже успішно завершені. США зробили ряд важливих кроків до того, щоб почати використовувати гіперзвукову технологію на своєму озброєнні. Аналітики вважають, що йдеться лише про проектну документацію, адже на оптимізацію самої технології можуть піти роки, не кажучи вже про процес випробувань.
На реалізацію програми гіперзвукового озброєння з бюджету Сполучених Штатів Америки передбачається виділити близько 20 млрд. доларів, а прийняти на озброєння ракети здатні переміщатися з гіперзвуковою швидкістю можна буде тільки до 2025 року.

Air Moldova перейшла під контроль румунського лоукостера Blue Air

У конкурсі на приватизацію молдавського національного перевізника Air Moldova перемогла місцева компанія Civil Aviation Group, основним власником якої є румунський лоукостер Blue Air (його флот налічує 30 ПС Boeing, які літають за 80 маршрутам). Це єдина компанія, що брала участь в конкурсі. За умовами угоди, група повинна заплатити 1,2 млрд. леїв (61 млн. євро), з них 50 млн. леїв (2,56 млн. євро) піде в бюджет Молдавії, інші ж кошти спрямують на погашення боргів перевізника.
Civil Aviation Group взяла на себе зобов'язання щодо модернізації і розширенню флоту, збільшення кількості екіпажів і напрямків. Згідно зі стратегією нового власника, Air Moldova до 2020 року відкриє 11 нових рейсів, а в 2021 році почнуться польоти з Кишинева до США, Канади і Китаю. Втім, плани по збільшенню флоту не відповідають планам щодо розвитку далеко магістральних перевезень. Так, до 2021 року флот оператора повинен збільшитися до 14 вузько фюзеляжних літаків сімейства Airbus A320 і регіональних Embraer 190. Передбачається, що загальна кількість пілотів і членів екіпажів зросте з 180 чоловік в 2018 року до 380 в 2021 році.
Експерти стверджують, що все це сприятиме перетворенню аеропорту Кишинева в міжнародний хаб.

Оновлення Airbus

Європейська та американська  авіаційна комісія сертифікували установку до трьох додаткових паливних баків на найбільш містку версію нового ремоторизованного сімейства A320neo. Отримання відповідного схвалення відкриває шлях до постачання модифікації A321LR (long range), здатної здійснювати далеко магістральні перельоти, повідомляє виробник Airbus.
Раніше була схвалена конфігурація Airbus Cabin Flex (ACF), яка передбачає не лише нову модифікацію хвостового відсіку за рахунок перекомпонування кухонного блоку і дверей пасажирського салону, але і збільшення максимальної злітної маси до 97 т. Тільки ПС в такій модифікації може бути обладнано додатковими паливними баками і стати варіантом А321LR.

В Україні запрацює система авіаційної безпеки і захисту

Нова система МВС буде включати 15 вертолітних баз по всій Україні. У МВС уже домовилися про закупівлю 55 вертольотів у французької компанії "Airbus Helicopters".
"... Вже цього року перші чотири будуть в Україні. В рамках договору наші французькі партнери також допоможуть підготувати наш особовий склад. Сьогодні перші вісім пілотів вже проходять курс навчання у Франції і ми мали можливість з ними поспілкуватися і почути їхні враження ...", - зазначив міністр Аваков.
В Україні фахівці МВС відкриють центр обслуговування "Airbus Helicopters", створять додаткові робочі місця. Попередньо, по всій країні запрацює 15 баз, де будуть розміщуватися вертолітні групи. Ключова буде перебувати в Ніжині, а також уздовж кордонів України. Але вся система буде працювати як єдиний механізм.

Прес–центр: +380 (44) 339-20-08
g.bogdanenko@airport.kiev.ua

Галина Богданенко, керівник прес-служби, відділу маркетингу та реклами Міжнародного аеропорту «Київ»