09 / 03 / 2020
Огляд міжнародних авіаційних новин на 9.03.20

Туреччина і Україна протистояимуть Росії разом
Київ і Анкара опрацьовують плани щодо організації виробництва турецьких ударних безпілотних комплексів. Ще Андрій Загороднюк, профільний міністр в кабінеті міністрів Гончарука, заявляв, що Туреччина готова працювати в цьому питанні. Безпілотники - дуже перспективна зброя, вони надзвичайно ефективні. Нині Туреччина доводить це в своїх бойових діях.
Нагадаємо, що на сьогодні ми вже отримали від Туреччини шість оперативно-тактичних багатоцільових безпілотників Bayraktar TB2 виробництва турецької компанії Baykar Machine, а в кінці 2019 року, наші фахівці завершили підготовку до експлуатації і технічного обслуговування відповідної техніки. Bayraktar TB2 активно і успішно задіяні в операції «Весняний щит», що проводиться Туреччиною в Сирії, де дрон використовується не тільки як розвідник і навідник високоточного озброєння, але і для ударів, «з високою ефективністю знищуючи військову техніку».

Справа - «табло». Вилучене майно кіберактівістів заарештували

Малиновський районний суд Одеси заарештував вилучене в ході обшуків майно громадських активістів та співзасновників громадської організації «Український Кібер Альянс», яких підозрюють у зламі табло одеського аеропорту.
Суддя Олег Крижановський вислухав промови сторін і знайшов переконливою позицію прокуратури. Арешт накладено на флеш-накопичувачі, диски, мобільні телефони, ноутбуки та інші носії інформації. З переліку вилученого майна, описаного на п'яти аркушах, кіберактівістам повернуть лише банківські картки, зарядні пристрої та сувенірний ніж. У той же час, захист наполягав: в клопотанні прокуратури немає жодної інформації про те, що будь-який гаджет зі списку пов'язаний зі злочином. Вилучені були навіть мобільні телефони дітей підозрюваних. Зі слів адвокатів, клопотання складено формально і належним чином не обґрунтоване. Арешт буде оскаржений в апеляції.
Нагадаємо, що в жовтні минулого року невідомі скоїли несанкціоноване втручання в інформаційні системи ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса». На табло аеропорту раптово з'явилася світлина дівчини з написом «Fuck you, Greta». Раніше кіберактівісти кілька разів публічно попереджали про уразливість аеропорту.
Обшуки в організації назвали політичним тиском, а 26 лютого «Український Кібер Альянс» заявив про припинення співпраці з державними та правоохоронними структурами України.

Коронавірус не відступає

Влада Молдови помістила на двотижневий карантин 45 пасажирів рейсу Мілан-Кишинів, які перебували в безпосередній близькості з інфікованою коронавірусом жінкою, серед них є громадяни України. Сама хвора в стабільно важкому стані.
45 осіб, серед яких є українці, проведуть два тижні під домашнім карантином. При цьому їм обмежать виїзд за межі Молдови. МОЗ Молдови повідомив, що стан жінки, у якої був виявлений коронавірус, стабільно важкий. Жінка ще 29 лютого звернулася в Італії в лікарню з високою температурою. 4 березня її стан погіршився.
Нагадаємо, що в Європі вже понад 9 тис хворих коронавірусів. Майже дві третини інфікованих знаходяться в Італії. За нею йдуть Німеччина і Франція - там більше 700 зафіксованих випадків.

Flybe - банкрут

Найбільша регіональна авіакомпанія Європи Flybe 5 березня припинила всі польоти через фінансові проблеми. Перевізник повідомив, що причиною банкрутства є негативний вплив на попит в авіаперевезеннях спалах епідемії. На сайті компанії пасажирів просять не приїжджати в аеропорт, якщо вони не купили квитки на рейси інших компаній.
Глава Flybe Марк Андерсон заявив, що йому дуже шкода через ситуації, що склалася. У листі співробітникам авіакомпанії він зазначив, що всі докладені зусилля з порятунку виявилися безрезультатними. "Ми не змогли знайти реальне рішення", - визнав він.
Зникнення Flybe з ринку призведе до погіршення транспортної доступності регіонів Великобританії. Наприклад, в Саутгептоні авіаперевізник виконував 90% всіх рейсів.
Нагадаємо, що Flybe стала третьою великою авіакомпанією, яка припинила польоти останнім часом після турецької Atlasglobal і італійської Air Italy.

Пасажир з Японії приніс Covid-19 і на в'єтнамські авіалінії

На початку березня пасажир, особа якого не була розкрита, вилетів рейсом VN814, котрий виконувався авіакомпанією Vietnam Airlines, з Сиемреапа Камбоджі до Хошиміна, а потім перелетів рейсом тієї ж авіакомпанії в Японію. Після приземлення в японському аеропорту Нагоя у пасажира з'явилися симптоми високої температури і його доправили в місцеву лікарню. Випробування показали, що він був позитивним на вірус, який викликає Covid-19.
В аеропорту Сиемреап пацієнт зареєструвався в Нагої, і тому йому не потрібно було зупинятися на стійці трансферу в аеропорту Тан Сон Нхат. Пасажир увійшов в бізнес-зал класу C о 22:30 і став чекати стикувального рейсу VN340.
Після висадки пасажирів в аеропорту Нагоя літак авіакомпанії «В'єтнамські авіалінії» повернувся в Тан-Сон-Нхат в середу під час польоту VN341 з 73 пасажирами і 12 членами команди на борту. Всі члени екіпажу і 51 пасажир, що в'їжджали до В'єтнаму під час польоту, були ізольовані. Решта 22 пасажири, які слідували транзитом в інші пункти призначення, були ізольовані в очікуванні подальших процедур для їх стикувальних рейсів. Літак також був продезінфікований.

Компенсацію в $ 200 млн від Єгипту вимагає російська авіакомпанія

Авіакомпанія просить компенсацію після теракту над Синайським півостровом. Авіакомпанія «Когалимавіа» (працювала під брендом Metrojet) і турецький туристичний холдинг Prince Group подали позови проти влади Єгипту в Постійний арбітражний суд (PCA, Permanent Court of Arbitration) при комісії ООН по праву міжнародної торгівлі в Гаазі. Компанії вимагають компенсації прямих збитків внаслідок теракту на борту Airbus A321 в жовтні 2015 року та втрат інвестицій в економіку Єгипту.
Позови подали ще в листопаді 2017 року, але тільки в 2020-му відбулися перші слухання у справі. Сторонам потрібен час, щоб довести правильність вибору юрисдикції і обміну документами, а також меморандумами по справі.
Керівництво «Когалимавіа» і Prince Group вважають: Єгипет знав, що система безпеки в його аеропортах не відповідає міжнародним нормам і вимогам Міжнародної організації цивільної авіації з безпеки, «задовго до теракту».

Перевірку ІCАО пройшли успішно

Міжнародні аудитори відзначили значний прогрес у розвитку української авіації в порівнянні з результатами попередньої перевірки 2017 року. Зокрема, Україна підвищила рівень ефективності в організації державної системи контролю за безпекою польотів та управління цією системою. Про це повідомили в прес-службі Міністерства інфраструктури України з посиланням на підсумки роботи місії Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО) в Україні в рамках Універсальної програми перевірок контролю за забезпеченням безпеки польотів.
Згідно з повідомленням, в період з 25 лютого по 3 березня ІCАО провела місію в Україні з метою перевірки стану забезпечення впровадження стандартів і рекомендованої практики (SARPs) і дотримання зобов'язань України як члена ІCАО.

Прямі сезонні рейси між Києвом і Даламані від Turkish Airlines

Польоти виконуватимуться в аеропорт Бориспіль двічі на тиждень по вівторках і п'ятницях з нічним вильотом з Даламан і ранковим вильотом з Києва. Час у дорозі становитиме близько 2,5 годин. На лінії будуть задіяні середньомагістральні літаки Boeing 737-800.
Авіаквитки Київ-Даламан вже продаються за ціною від $ 200 в обидва боки при польоті в економ-класі і від $ 400 в обидва боки при польоті бізнес-класом. Всі квитки включають перевезення ручної поклажі, багажу і харчування.
Цей маршрут в 2020 році стане першим в Україні, який Turkish Airlines буде виконувати не зі Стамбула. Зараз найбільший авіаперевізник Туреччини здійснює польоти з нового аеропорту Стамбула в аеропорти - Бориспіль, Львів, Одесу, Херсон, Запоріжжя та Харків.

Відлуння війни. Через знайдені боєприпаси у Дніпрі закрили аеропорт

7 березня в ДСНС надійшла інформація, що в м Дніпро на території відомчої АЗС міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" під час проведення земельних робіт виявлено застарілі боєприпаси часів Другої світової війни (2 авіабомби SC-10).
Станом на 18 годину суботи роботи по вилученню боєприпасів були припинені для того аби, 8 березня її продовжити. Боєприпаси не вилучені в зв'язку з можливою наявністю в землі інших вибухонебезпечних предметів. Робота аеропорту була тимчасово припинена. Від ДСНС притягнутий піротехнічний розрахунок. Організовано охорону місця виявлення та чергування відділення служби пожежної безпеки аеропорту.

У NASA опублікували панорамний знімок поверхні Марса

Знімок зроблений з тисячі фотографій марсохода Curiosity. Створена інженерами панорама налічує 1,8 мільярда пікселів, файл зображення важить близько двох гігабайт.
Докладний знімок був зібраний на основі зображень марсіанської поверхні, зроблених Curiosity в період з 24 листопада по 1 грудня 2019 року. Панорама складається з понад тисячі фотографій. Основна панорама була знята на телеоб'єктив пристрою. Також NASA опублікувала менш докладне зображення, зроблене на інший об'єктив Curiosity. Воно має дозвіл 650 мільйонів пікселів, в кадр потрапила частина ровера і його роботизована рука.
Відео за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=X2UaFuJsqxk&feature=emb_logo

Прес–центр: +380 (44) 339-20-08

Галина Богданенко, керівник прес-служби, відділу маркетингу та реклами Міжнародного аеропорту «Київ»