20 / 05 / 2020
Огляд міжнародних авіаційних новин 20.05.2020

Сидіти чи ні на 14-ти денному карантині після повернення?
Збитки до 2023 року - звіт IATA невтішний. Авіакомпанії продовжать стогуватимуть щонайменше до 2023 року. Найбільше постраждають перевізники, які здійснюють рейси на далекі відстані. Коли почнеться відновлення пасажиропотоку, очікується, що воно буде зконцентроване  більше на внутрішніх перевезеннях. За оцінками IATA, пасажиропотік не відновиться до докризового рівня  до 2023 року. Очікується, що світовий пасажирський попит в 2021 році буде на 24% нижче рівня 2019 року і на 32% нижче, ніж за прогнозом, зробленим в жовтні 2019 року.
Карантинні заходи по прибуттю людини в конкретну країну ще більше зашкодять авіаперевезенням, причому 69% недавніх мандрівників, які були опитані, заявили, що вони не розглядатимуть поїздки, якщо для цього буде потрібно 14-денний карантинний період. Відповідно, в IATA просять знайти кращі альтернативи по збереженню або введенню карантинних заходів після прибуття.

Україна і Грузія - готові

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій провів відеоперемовини з Міністром економіки та розвитку Грузії Нателлою Турнаво. Говорили про відновлення регулярного пасажирського авіасполучення між двома країнами, а також подальшу співпрацю за іншими напрямами у сфері інфраструктури і транспорту.
Нателла Турнаво повідомила, що Грузія готова відкрити свої кордони для виконання регулярних міжнародних рейсів вже з 1 липня. Тому наголосила на необхідності відновлення авіасполучення між двома країнами, щойно це буде можливо. У свою чергу наш міністр запевнив, що Україна готова швидко і синхронно діяти, щоб в координації з міністерствами закордонних справ обох країн відкрити кордони для пасажирського сполучення.

Крадіжка даних 9 млн. клієнтів - такий результат хакерської атаки

В авіакомпанії EasyJet підтвердили крадіжку даних 9 млн. клієнтів. У прес-службі британського лоукостера повідомили, що "кібератака з використанням високотехнологічних засобів" зачепила й  персональну інформацію мільйонів клієнтів. Хакери викрали дані поштових скриньок і інформацію про поїздки їх клієнтів. Також, шахраї "отримали доступ" до інформації про платіжні картки 2,2 тис. осіб.
Керівництво лоукостера дізналося про атаку ще в січні, однак тільки в квітні компанія змогла повідомити про це тих клієнтів, чиї дані карт були викрадені. У EasyJet запевнили, що до 26 травня завершать інформування всіх клієнтів, яких торкнулася кібератака.

Туристичний коридор гарантує відпочинок українцям за кордоном

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив, що офіційний Київ почав діалог з країнами, які є найпопулярнішими серед українських туристів, про відкриття кордонів.
«... Ми вступили в перемовини з нашими партнерами, які є популярними в українців так як і самі місця відпочинку. Вивчаємо зараз їх інформацію про те, як вони планують відкриватися і безумовно будемо працювати над тим, щоб наша країна потрапляла в список, громадяни яких можуть подорожувати ... », - сказав він в одному з ТБ ефірів.
При цьому глава української дипломатії відмовився назвати конкретні дати поновлення міжнародного авіасполучення і туристичні напрямки.

Реформа «Укроборонпрому» наблизить Україну до НАТО

Шлях до зміцнення ролі України на міжнародних ринках проходить через поліпшення іміджу концерну, розвиток співробітництва з країнами і створення спільних підприємств там, де цінують інтелектуальний потенціал України у військово-промисловій сфері. А Укроборонпром не може покладатися виключно на внутрішні оборонні замовлення, які є нестабільним. Концерн має конкурувати на міжнародних ринках.
«…Світ рухається шляхом локалізації виробництва, і тому в таких країнах, як Індія, Туреччина і там, де цінується українська інтелектуальна власність і є достатній ринок, в майбутньому потрібно створювати виробничі потужності. У Туреччині, Індії, ОАЕ потрібно поєднати нашу інтелектуальну власність та їх фінансові ресурси, щоб виробляти, як на внутрішні ринки так і  для світових потреб…», - впевнені в оборонному концерні.
В першу чергу «Укроборонпром» прагне залучити стратегічного інвестора до співпраці з державною літакобудівною компанією «Антонов». Адже роль «Антонова» у допомозі подолання пандемії коронавіруса - чимала. І тепер Антонов отримує хороші гроші від транспортування габаритних вантажів. Нині вони перевозять медичне обладнання та добре заробляють. Їх перевезення зросли на 50%.
А от завдання відновити літакобудування в Україні - надзвичайно складне.
«... Нині вся ця галузь страждає через стрес від коронавируса. На жаль, вони не побудували жодного літака з 2015 року і в цьому є проблема. Ми змогли продати вантажний літак поліції Перу і могли б з успіхом продавати за кордон більше бортів, а також ми хочемо, щоб наші власні збройні сили, поліція і Нацгвардія мали можливість придбати кілька таких літаків також ... », - заявив Айварас Абромавічус, голова концерну.
Висловився керманич концерну і з приводу історії з придбанням китайцями акцій «Мотор Січі», назвавши це - «... прикладом неоднозначної спроби китайської сторони придбати стратегічно важливий актив в Україні. Я переконаний, що такі важливі активи на час війни мають залишатися в державній власності ... ».

Карантин не перешкода або як непомітно рейдернути аеропорт?

Компанія-концесіонер Кишинівського міжнародного аеропорту Avia Invest звернулася до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з позовом до уряду Республіки Молдова на суму в 885 млн. євро.
Акціонери вважають, що відносно підприємства «здійснюється рейдерська атака», за якою стоїть влада країни. Директор компанії Komaksavia Airport Invest, який володіє 95% статутного капіталу Avia Invest, Андреас Менелаоу зазначив, що це було вимушеним рішенням. Він додав, що договір концесії аеропорту «завжди був предметом провокаційних політичних заяв», незважаючи на це, об'єкт активно розвивався, а Avia Invest вкладала в нього багатомільйонні інвестиції.
«... Жодна компанія в світі не в змозі здійснювати нормальну діяльність, перебуваючи під постійним і найжорстокішим пресингом з боку держави протягом багатьох і багатьох місяців ...», - сказав Менелаоу.
За словами представника власників, нині влада країни скористалися пандемічною кризою для того, щоб перейти від погроз до рішучих дій.
Нагадаємо, ще в 2013 році рішенням уряду демократів кишинівський аеропорт був переданий в управління Avia Invest на 49 років під інвестиції в розмірі 244,2 млн. євро. Компанія належить лідеру партії «Шор» бізнесменові Ілан Шору, який в даний час перебуває в міжнародному розшуку за співучасть в крадіжці мільярда євро з банків РМ.

Бен-Гуріон готується до прийому туристів

Керівництво міжнародного аеропорту Бен-Гуріон в Ізраїлі активно розробляє план щодо повернення до роботи. Нові заходи дозволять забезпечити безпечні польоти для всіх пасажирів. Бен-Гуріон - найбільший аеропорт в Ізраїлі - відіграє важливу роль в економіці країни, і відновлення його роботи допоможе також і туристичній галузі, яка постраждала від пандемії.
В аеропорту вживають відповідних заходів. Пасажири які відбувають за кордон мають приїхати в термінал №3 за чотири години до рейсу і без супроводжуючих. Кожен пасажир буде зобов'язаний носити маску і пройти процедуру вимірювання температури. Люди з підвищеною температурою не зможуть увійти в термінал, і повідомлення про це буде відправлено в авіакомпанію. На вході будуть перевірятися квитки і заздалегідь оформлені посадочні талони. Мандрівник, що не роздрукував його вдома або не може показати його в електронному вигляді, зможе завершити реєстрацію в аеропорту за допомогою кіосків CUSS. Стійки реєстрації будуть використовуватися лише для відправки багажу, і обов'язковим буде дотримання двометрової дистанції між пасажирами. При цьому передбачена часта дезінфекція валіз, а по всій території терміналу будуть встановлені стійки з дезінфікуючими засобами.

Через різке скорочення використання транспорту, повітря в світі стало чистішим

Викиди вуглекислого газу в світі різко скоротилися, оскільки через коронавірусну кризу припинили роботу цілі галузі економіки. Щоденні викиди парникових газів впали на 17% станом на кінець квітня - початок травня 2020 року порівняно з рівнями 2019 року.
Як показали результати дослідження, викиди CO2 в атмосферу різко скоротилися внаслідок введених в світі жорстких карантинних заходів і закриття підприємств. Так, в той час, коли карантинні заходи були особливо жорсткими, а саме в квітні, в деяких країнах викиди скоротилися в середньому на чверть (26%). У Великобританії зниження склало близько 31%, а в Австралії викиди впали на 28,3%.

Crew Dragon на старті

Корабель Crew Dragon став ще ближче до історичного пілотованого запуску. Нагадаємо, що Crew Dragon використовують в рамках першої в історії SpaceX місії з астронавтами на борту, його вже доставили на стартовий майданчик. Капсула корабля вже прибула на стартовий комплекс 39А Космічного центру Кеннеді на мисі Канаверал, зробивши невелику "подорож" від розташованого неподалік комплексу SpaceX.
Прибуття корабля на стартовий майданчик можна вважати значущою подією не лише для компанії Ілона Маска, але і всієї пілотованої космонавтики. Вже 27 травня має відбутися запуск Crew Dragon: в межах своєї місії апарат зробить випробувальний політ до МКС. На борту будуть два астронавта - Даглас Херлі і Боб Бенкен. Це досвідчені фахівці, які мають за своєю спиною по кілька космічних запусків.
Пілотована версія Dragon - не єдиний американський апарат, який хочуть використовувати для цієї мети. Корабель від SpaceX працюватиме в парі з CST-100 Starliner від корпорації Boeing. Останній, втім, поки далекий від рівня готовності Crew Dragon.
Нагадаємо, перший безпілотний запуск CST-100, який провели 20 грудня 2019, виявився лише частково успішним: через технічні проблем стикування апарата з МКС довелося скасувати, після чого Starliner повернувся на Землю.

Прес–центр: