03 / 11 / 2020
Огляд міжнародних авіаційних новин 3.11.2020

Трамп чи Байден: як розвиватиметься авіакосмічна промисловість США і світу?

Це питання, на яке немає простих відповідей. Але напередодні президентських виборів в США кілька аналітиків прогнозують варіанти. Трамп і Байден особливо розходяться по темам корпоративного оподаткування, світової торгівлі і дипломатичного стилю, які є центральними для авіакосмічної галузі.

Але з інших тем, таким як державні витрати, пакети економічної допомоги і відносини з Китаєм, у кандидатів багато спільного, кажуть аналітики.

Мішель Мерлузу, аерокосмічний аналітик з консалтингової компанії AIR, вважає, що у Трампа і Байдена абсолютно різні стилі, але, тим не менш, вони в основному працюють, щоб «дістатися до одного і того ж місця». Під цим він має на увазі, що у кандидатів багато спільного, принаймні, щодо політики, яка зачіпає аерокосмічну промисловість.

«... З Трампом завжди переговори. Немає лінії воріт ... », - говорить Мерлузу. «Нахабний» стиль президента, як правило, «не влаштовує європейців», які вважають за краще передбачуваність і очікують, що переговори мають завершитися після досягнення домовленостей.

Аналітик з Teal Group Річард Абулафія зазначає, що «адміністрація Трампа здійснила розрив торгових відносин з Китаєм своїм пріоритетом». Чи не координуючи ці зусилля з союзниками, адміністрація Трампа «фактично передавала частку ринку Airbus», - говорить він, відзначаючи, що Китай є найбільшим в світі аерокосмічних ринком. З цієї причини, характерною для китайської торгівлі, перемога Байдена буде «хорошою новиною» для аерокосмічного сектора США, вважає Абулафія.

Алекс Крутцен, консультант з аерокосмічного виробництва компанії Patriot Industrial Partners, також підозрює, що Байден займе більш м'яку позицію щодо тарифів.

В цілому, він вважає, що збереження жорсткої позиції США щодо Китаю дійсно може допомогти вирішити проблеми інтелектуальної власності. Крім того, Крутцен підозрює, що Китай може двічі подумати, перш ніж відповісти тарифами на імпортну аерокосмічну продукцію США, оскільки китайські авіабудівники, такі як Comac, покладаються на двигуни і системи американського виробництва.

Перший на старті

Перший літак з нового аеропорту Берлін-Бранденбург вилетить найближої неділі вранці в Лондон.

Рейс буде виконуватися авіакомпанією Easyjet, літак приземлиться в лондонському аеропорту Гатвік. Буде експлуатована стара злітно-посадкова смуга аеропорту Шенефельд, на базі якого будувався новий, а вже з понеділка рейси виконуються з новою ЗПС і з нового терміналу.

Через пандемію коронавіруса і обмежень на подорожі в найближчі дні послугами аеропорту користуватимуться лише кілька тисяч пасажирів на день, з цієї ж причини аеропорт зазнає великих збитків. Скептично налаштовані експерти побоюються, що підприємство протягом багатьох років буде існувати, в тому числі, на федеральні дотації, при тому, що на саме будівництво вже пішло шість мільярдів євро.

Аеропорт став найзнаменитішим німецьким довгобудом за останні роки. До початку пандемії передбачалося, що він запропонує рейси в понад 150 точок земної кулі. Відкриття переносилося чимало раз: спочатку воно планувалося на 2011 рік, потім на 2012 і так далі. В цілому комплекс будувався понад 14 років.

Передбачається, що новий аеровокзал замінить два інших - "Шенефельд" і "Тегель", це відносно невеликі аеропорти старого зразка і з застарілої інфраструктурою. "Тегель" планують закрити для пасажирської авіації 8 листопада, а "Шенефельд" будуть використовувати як один з терміналів нового аеропорту.

Спочатку переносити дату відкриття довелося через проблеми з протипожежною безпекою, недоліків системи оповіщення і протипожежного захисту.

У всьому винен птах

Літак на рейсі до Новосибірська затримали в аеропорту Сочі, адже при розгоні йому в турбіну потрапив птах. Зі слів представника аеропорту, в понеділок 3 листопада, надійшло повідомлення про переривання зльоту літака А321 авіакомпанії S7 рейсу 5104 за маршрутом Сочі-Новосибірськ.

"... При злітній розгоні в турбіну потрапив птах, зліт не проводився. Борт оглянутий технічними службами аеропорту. Пошкоджень не виявлено ...", - йдеться в повідомленні аеропорта.

Уточнюється, що на борту знаходилося 165 пасажирів і шість членів екіпажу. Виліт літака був запланований о 16.30 того ж дня, в цей же час і відбувся.

Тріо King Air 350ER для національної оборони Канади

Міністерство національної оборони Канади уклало з L3Harris Technologies контракт за твердо зафіксованою ціною на чималу суму яку не розголошують щодо придбання трьох розвідувальних літаків King Air 350ER для сил спеціальних операцій країни.

Твін - турбогвинтові літаки закуповуються для канадського проекту пілотованої повітряної розвідки, спостереження і розвідки (CMAISR), запит пропозицій по якому був спрямований Оттавою в серпні. Спеціально модифікований літак King Air 350ER має забезпечувати підтримку ISR для командування канадських сил спеціальних операцій.

«... Літак буде оснащено набором систем L3Harris, включаючи відео датчики повного руху, систему управління польотами і канали передачі даних ...», - кажуть в компанії L3Harris. «... Оновлення можливостей забезпечують підвищену індикацію загроз і попередження, а також високоточну виявлення і визначення місця розташування ....».

King Air 350ER проводиться Textron Aviation. Textron співпрацює з такими компаніями, як L3Harris, для створення декількох різних типів літаків для спеціальних місій, таких як ISR і прикордонне патрулювання.

У повідомленні про схвалення військових продажів США за кордоном від 2020 йшлося, що літак CMAISR, ймовірно, буде нести електрооптичний / інфрачервоний датчик L3 Wescam MX-15D, а також системи попередження про лазерну та ракетну зброю, а також дозатори засобів протидії.

Продаж озброєнь за кордоном здійснюється армією США, про це повідомили в компанії L3Harris ще 2 листопада. L3Harris планує виробляти модифікації літаків на своєму підприємстві в Грінвіллі, штат Техас.

COVID-19 поки обійшовся Airbus в 1 мільярд євро

Сьогодні компанія Airbus опублікувала фінансові результати за третій квартал. Як і всі компанії в авіаційній галузі, європейський виробник літаків постраждав від пандемії COVID-19. Зокрема, раптова відсутність попиту на нові комерційні літаки. Компанія заявила, що зазнала втрати, пов'язані з COVID-19, на суму 1 мільярд євро.

Раніше Boeing повідомили, що в поточному році компанія втратила майже 3,5 мільярда доларів. За перші дев'ять місяців року було поставлено лише 98 літаків в порівнянні з 568 в 2018 році. Згідно зі звітом про прибутки і збитки, Airbus вбачає аналогічний спад в комерційному підрозділі, оскільки поставки відкладаються. Багато авіакомпаній задаються питанням, навіщо їм купувати нові літаки, якщо вони не літають на вже наявних літаках.

Ще в березні Airbus було добре поінформоване про потенційні наслідки пандемії COVID-19. Таким чином, вона скасувала свій річний прогноз на 2020 рік. Однак сьогодні компанія повідомила, що глобальні авіаперевезення відновлюються повільніше, ніж очікувалося.

Що пасажири частіше втрачають в літаку

Інженери британської авіакомпанії розповіли, які втрачені пасажирами речі вони найчастіше знаходять в салоні літака, коли починають його ремонтувати.

Кеті Джонсон пояснила: "... Ми оглядаємо і ремонтуємо лайнер, перевіряємо, чи функціонують крісла, чи працює система розваг в польоті, - пояснює вона. - І я вже стала справжнім експертом у пошуку бездротових навушників ....".

AirPods або коробки для їх зберігання найчастіше западають в щілини. Крім навушників, співробітники авіакомпанії регулярно знаходять на борту втрачені мобільні телефони, подушки для шиї, пляшки з водою, предмети одягу, шарфи, окуляри, запальнички, фотоапарати і паспорти. Бувають і незвичайні знахідки. Наприклад, підроблені паспорти або тварини у спеціальних переносках. Одного разу знайти власника кота так і не вдалося, його передали до притулку.

Ще в салоні літака залишаються рюкзаки, милиці, обручки, спорядження для дайвінгу і дошки для серфінгу. У Британії створена онлайн-база даних втрачених на борту речей. Пасажири можуть зв'язатися з аеропортом і повернути їх.

NASA сфотографувало галактику, схожу на зоряний "водоспад"

Астрономи NASA і Європейського космічного агентства показали унікальний знімок галактики UGCA 193, схожою на водоспад із зірок. Його оприлюднили на сайті обсерваторії космічного телескопа Hubble. Вчені відзначили, що відображена на фото галактика знаходиться в сузір'ї Секстанта. Вона складається з безлічі молодих зірок, а особливо велике їх скупчення - в її нижній частині. Саме ці зірки створюють вражаючу блакитний серпанок і візуальний ефект "водоспаду".

"... Синій колір UGCA 193 вказує на те, що зірки, які ми бачимо, гарячі. Причому температура деяких з них в шість разів перевищує температуру нашого Сонця. Ми знаємо, що більш холодні зірки здаються нашим очам більш червоними, а більш гарячі зірки здаються більш синіми ... ", - пояснили астрономи.

Оскільки маса і температура поверхні зірки і, отже, її колір пов'язані, більш важкі зірки можуть "горіти" при більш високих температурах, що призводить до синього світіння на їх поверхні.

Прес–центр: +380 (44) 339-20-08

Галина Богданенко, керівник прес-служби, відділу маркетингу та реклами Міжнародного аеропорту «Київ»