05 / 03 / 2021
Огляд міжнародних авіаційних новин 5.03.2021

Авіаперевізники ЄС втратили майже 70% авіарейсів через пандемію

Після безпрецедентного скорочення кількості комерційних рейсів у 2020 році пандемія продовжила впливати на більшість аеропортів та компанії ЄС. Загальна кількість комерційних рейсів в січні 2021 року в порівнянні з січнем минулого року знизилося на 68%.

За даними статистичного відомства ЄС, в січні 2021 року найбільше скорочення кількості рейсів було зафіксовано на великих авіатранспортних вузлах: Мюнхен (-25 400 комерційних рейсів в порівнянні з січнем 2020 року, -85%), Париж / Шарль де Голль (-23 500, - 63%), Амстердам / Схіпхол (-23 100, -61%), Франкфурт-на-Майні (-23 100, -64%) і Мадрид / Барахас (-22 900, -70%). Різке зниження було також зареєстровано в інших великих аеропортах ЄС, таких як Барселона / Ель-Прат (-17 700, -77%), Рим / Фьюмічіно (-16 400, -78%), Відень / Швехат (-15 800, - 79%), Копенгаген / Каструп (-14 900, -79%) і Дюссельдорф (-12 800, -84%).

Як відзначають в Євростаті, в березні 2020 року загальна кількість комерційних рейсів (пасажирів, вантажів і пошти) в ЄС знизилося на 44% в порівнянні з тим же місяцем 2019 року. Найбільш істотне падіння кількості комерційних рейсів було зафіксовано в квітні (-91%), травні (-90%) і червні (-84%). У пікові літні місяці спостерігалося лише часткове відновлення: падіння становило 64% ​​в липні і 53% в серпні, а подальше зниження спостерігалося у вересні (-59%), жовтні (-62%), листопаді (-68%), грудні (- 67%).

Нагадаємо, кількість польотів в повітряному просторі, що перебуває під відповідальністю України, в 2020 році становило 142 047 рейсів. Це на 57,6% менше, ніж за 2019 рік.

Китай вводить правила для подорожей з 14-денним карантином перед від'їздом

Щоб звести до мінімуму ризики поширення COVID-19, Китай посилив обмеження на поїздки для прибуваючих в Китай мандрівників, які перетинають кордон з Китаєм і прибувають з країн з високим рівнем ризику. Таких як Республіка Конго, Сейшельські острови, Південна Африка, Єгипет, Алжир, Пакистан, Зімбабве і Саудівська Аравія, мають пройти 14-денний карантин перед поїздкою до Китаю. Пасажири також були попереджені про те, що вони повинні летіти прямими рейсами в Китай, і якщо прямих рейсів немає, у них має бути лише одне стикування на маршруті.

У МЗС Китаю немає офіційних заяв щодо останніх обмежень на поїздки. Однак принаймні вісім китайських посольств в вищезазначених країнах мають офіційні повідомлення про нові правила поїздок. У заяві посольства в Саудівській Аравії йдеться, що всі пасажири, що прямують до Китаю, повинні скористатися спеціальним «рейсом SV884» авіакомпанії Saudia Airlines і пройти 14-денну самоізоляцію перед вильотом.

Згідно з даними посольства Китаю в Зімбабве, пасажири, що прибувають із Зімбабве, не повинні мати більше двох зупинок на комерційних рейсах і «повинні бути ізольовані і оброблені як мінімум за 14 днів до посадки».

Посольство в Єгипті розповсюдило заяву, в якій говориться, що всі мандрівники повинні пред'явити документ, виданий їх роботодавцем, студентським союзом або школою, що підтверджує, що вони перебували в 14-денний самоізоляції до від'їзду. Посольства Китаю в Алжирі, Республіці Конго, Сейшельських островах, Пакистані та Південній Африці заявили, що всі пасажири «повинні пройти самокарантин щонайменше за 14 днів до посадки» в Китай.

Раніше прибулі мандрівники мали пред'явити негативний тест на COVID-19 і антитіла, сертифіковані китайським посольством або консульством до від'їзду, і пройти 21-денну самоізоляцію після прибуття в Китай.

Рада розгляне питання націоналізації компанії Мотор Січ

У Верховну Раду днями буде подано законопроект про націоналізацію підприємства Мотор Січ, повідомив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"... Незабаром ми подаватимемо законопроект про націоналізацію Мотор Січ ... Це питання обороноздатності. Для того, щоб врегулювати правовий статус цієї компанії ...", - сказав Арахамія.

Він підкреслив, що це частина ситуації, що стосується взаємин з Китаєм. За його словами, люди, які працюють, звертаються до профільного комітету Верховної Ради та просять визначити, який статус, яке майбутнє буде у підприємства.

"... Важливе підприємство, містоутворююче в Запоріжжі. Необхідно над цим працювати ...", - підкреслив Арахамія.

У той же час прем'єр Шмигаль назвав Мотор Січ "державною", але про націоналізацію не чув. В уряді нічого не чули про законопроект, про націоналізацію Мотор Січі, який анонсував глава фракції Слуга народу Давид Арахамія.

"... Частина розглядів щодо Мотор Січі проходить в закритому режимі і я не можу її коментувати ...", - сказав Шмигаль, назвавши Мотор Січ "... важливим державним стратегічним підприємством, яке володіє унікальними технологіями. Я маю на увазі приватне підприємство, яке розташоване на території Україна, але застереження, напевно, по Фрейду ... ", - виправився прем'єр і уточнив, що мав на увазі "стратегічне "підприємство, а не" державне ".

Шмигаль зазначив, що зараз Кабмін обговорює, як залишити контроль за цілісністю і безперебійною роботою підприємства.

"... По законопроекту нічого не чув, ми в уряді над ним не працювали, поки ми думаємо над стабілізацією підприємства і неможливістю його розтягнути в різні боки ...", - додав прем'єр.

Тим часом Китай проти…

Китайські інвестори ПАТ "Мотор Січ" збільшили попередню вартість вимог до України в міжнародному арбітражі з $ 3,5 млрд до $ 3,6 млрд.

"... Зростання суми попередніх вимог обумовлений тим, що початкова група позивачів була розширена шляхом включення ще декількох китайських акціонерів, також зазнали значних збитків внаслідок дій України в порушення її міжнародних зобов'язань ...", - відзначили позивачі. За їх даними, інвестиційний спір повинен розглядатися арбітражним судом ad hoc, який зараз формується сторонами.

Китайські інвестори ініціювали арбітраж проти держави Україна в грудні 2020 року. Вони стверджують, що українська влада експропріювала їх інвестиції, а також порушила інші їх права, передбачені міжурядовою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій між Україною і Китаєм від жовтня 1992 року. Інтереси китайських інвесторів представляють міжнародні юридичні компанії WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird. Радником з питань українського права в міжнародному арбітражі буде виступати компанія Arzinger.

За даними джерела в уряді, в даний час близько 75% акцій "Мотор Січ" вже належить групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій виступає заставою по фінансуванню, наданому, в тому числі, China Development Bank.

Збиток в 5,5 мільярди євро

Авіакомпанії Lufthansa Group в 2020 році отримали збиток у 5,5 млрд євро, тоді як роком раніше показали прибуток в 2 млрд євро. Через пов'язані з коронавірусом обмеження пасажирські перевезення групи скоротилися до 25% від рівня докризового 2019 року, а завантаження крісел знизилося на 19,3 процентних пунктів, до 63%.

В результаті це суттєво вплинуло на прибуток Lufthansa Group – він зменшився з 36,4 млрд євро в 2019 році до 13,6 млрд євро в 2020 році. Оптимізація витрат на персонал та інших витрат дозволила групі зменшити щомісячні втрати до 300 млн євро в кінці 2020 року. У Lufthansa Group очікують пожвавлення ринку з літа за рахунок розгортання вакцинації і тестування на коронавірус, які повинні зняти обмеження на подорожі.

Авіакомпанії групи залишили в своєму штаті понад 100 тис. співробітників і готові оперативно збільшити кількість рейсів до 70% від докризового рівня за наявності попиту.

Норвезька стартап-авіакомпанія Flyr готується до конкурсу: залучає 70 мільйонів доларів

Норвезька стартап-авіакомпанія Flyr, яка повинна почати свою діяльність влітку 2021 року залучила 70 мільйонів доларів в процесі первинного публічного розміщення акцій (IPO) в Осло, Норвегія. Новий авіаперевізник робить ставку на відновлення попиту після пандемії і готується конкурувати з існуючими перевізниками, такими як Norwegian Air і Scandinavian Airlines (SAS).

Нова авіакомпанія може стати серйозним конкурентом іншим авіаперевізникам на ринку, оскільки ціна акцій Flyr на фондовому ринку Oslo Euronext Growth зросла на 20%. Базована в Осло авіакомпанія також залучила 70 мільйонів доларів в рамках публічної пропозиції, яке авіаперевізник може використовувати для реалізації свого плану зі створення парку з 28-30 літаків в наступні 3-4 роки.

Тоньє Вікстроем Фріслід, генеральний директор Flyr, зазначив, що недавно зібрані гроші дозволять авіаперевізнику «скористатися наявними можливостями на мінливому ринку і в відновлюється галузі авіаперевезень». Фріслід додав, що «завдяки наявності літаків і екіпажу для Flyr можливо швидке розширення масштабів з урахуванням потреб».

Готуючись до запуску, авіакомпанія шукає персонал і необхідні літаки. Що стосується початку операцій в Норвегії, то, як повідомляється, авіакомпанія має намір придбати або орендувати флот з 8 літаків з планами подальшого розширення парку.

У січні 2021 року засновник Flyr Ерік Г. Браатен підтвердив, що авіакомпанія почне свою діяльність влітку 2021 року і експлуатуватиме флот, що формується з літаків Boeing 737-800. Авіакомпанія обгрунтувала свій вибір тим, що Boeing 737-800 - це літак, з яким її керівництво має великий досвід експлуатації. Початковий авіаперевізник також обрав реактивний літак, розглядаючи можливість скористатися наявними варіантами  симулятора в Норвегії, а також винайняти екіпаж і механіків з достатнім досвідом і компетенціями в цьому сегменті.

Ракета SpaceX Starship успішно приземлилася перед вибухом

В процесі свого третього випробувального польоту на висоті ракета SpaceX Starship успішно приземлилася. Перші два польоти, які відбулися відповідно 9 грудня 2020 року і 2 лютого 2021 року закінчилися відсутністю посадки і вибухом ракети на землі.

Після того, як перший зворотний відлік було скасовано, Starship SN-10 врешті злетів з другої спроби. Коли вона досягла висоти 10 кілометрів, двигуни Raptor були вимкнені, і ракета перекинулася по горизонталі, а потім повернулася назад по вертикалі перед приземленням на стартовий майданчик.

Хоча на цей раз прототипу вдалося приземлитися, випробування все ж закінчилося успіхом. Після того, як він торкнувся землі, під ракетою почалася пожежа, і приблизно за 10 хвилин космічний корабель був висаджений у повітря сильним вибухом.

Проте, успішна посадка все ж показала обнадійливий прогрес, оскільки SpaceX скоригувала повторне запалювання двигунів, щоб дати ракеті більше часу для маневру. Інженери сподіваються, що СН-11, який нині збирається поруч з космодромом, витримає випробування.

Завдання SpaceX полягає в тому, щоб розробити транспортний засіб, здатний літати в космос і, отже, мати необхідну здатність злітати і приземлятися в вертикальному напрямку. Starship може в кінцевому підсумку взяти на себе місії Falcon 9 і пускові установки Falcon Heavy, які в даний час використовуються SpaceX. Це може бути навіть космічний корабель, який коли-небудь використовувався для колонізації Марса.

Випробувальні польоти зорельота проходять в Бока-Чіка на півдні Техасу. Цей район досить безлюдний, щоб гарантувати, що аварія або вибух не викличуть ушкоджень або нещасних випадків.

FAA і American Airlines підтвердили повідомлення про зустріч їх борту Airbus з НЛО

І Федеральне управління цивільної авіації США, і American Airlines  підтвердили повідомлення пілота Airbus про зустріч з непізнаним літаючим об'єктом. Об'єкт був помічений екіпажем Airbus A320 на рейсі 2292 American Airlines 21 лютого 2021 роки над Нью-Мексико. На шляху з Цинциннаті в Фенікс літак спостерігав за  «довгим циліндричним об'єктом».

Пілоти звернулися в диспетчерський центр. Їх розмова була підхоплена авіаційним блогером Стівом Дугласом, про що пізніше повідомив The Warzone, який намагався отримати коментарі з різних джерел, пов'язаних з інцидентом.

American Airlines підтвердила справжність записаної передачі і закликала журналістів «в’язатися з ФБР». 24 лютого FAA також відповіло на запит. Агентство підтвердило версію пілота, але зазначило, що «авіадиспетчери FAA не бачили жодних об'єктів в цьому районі на своїх радарах».

Пілот описав непізнаний об'єкт як «об'єкт типу крилатої ракети - він дуже швидко рухається». Звіт відповідає документам, розсекреченим Пентагоном в квітні 2020 року, а також деяким іншим описам циліндричних форм, з якими стикалися пілоти.

Схожа зустріч була також задокументована в квітні 2018 року, коли Learjet 36 з Phoenix Air і Airbus A321 з American Airlines (A1G) (AAL) повідомили про дивний об'єкт який пролітав над ними неподалік від кордону з Нью-Мексико.

Регіон відомий високою активністю військової авіації через велику кількість авіабаз. Незважаючи на це, за словами Стіва Дугласа, жодних рейсів, які збігаються за місцем і часу, службами моніторингу польотів зареєстровано не було.

Прес–центр: