25 / 11 / 2020
Наслідки пандемії відчуватимуться до кінця 2021 року

Стрімке поширення вірусу COVID-19 призвело до серйозного скорочення робочих місць по всьому світу і в багатьох галузях. Зрозуміло, що авіаційна галузь не виняток, і навіть навпаки - напрямок, що постраждав більше інших. Авіаційні компанії раз у раз, одна за одною оголошували про масові скорочення робочих місць. Аналітики ж наввипередки  заявляють, що це лише початок і наслідки пандемії всі ми відчуватимемо щонайменше  до кінця 2021-го року.

Страждають авіакомпанії - наслідки відчувають пасажири

Airbus ще влітку оголосила про скорочення щонайменше на15 тисяч робочих місць саме через погіршення перспектив в галузі, спричинених пандемією коронавіруса, а також новими обмеженнями на авіаперевезення. Зі слів головного операційного директора Airbus Майкла Шеллхорна, на початку осені ситуація погіршилася в порівнянні з тим, що очікувалося влітку. Тоді Шеллхорн заявляв, що план по скороченню 15 тисяч робочих місць - це «мінімум того, що ми повинні зробити», додавши, що в даний час компанія не планує розширювати цю програму.

Без державної підтримки авіакомпаніям не вижити

В IATA заявили, що авіакомпаніям потрібно не менше 80 мільярдів доларів допомоги до того, що вже було виділено на початку 2020 року. На Паризькому авіаційному форумі Міжнародна асоціація повітряного транспорту заявила, що галузь як і раніше потребує підтримки, з такою заявою виступив генеральний директор галузевої групи Олександр де Жуніак. Нині і протягом всього 2021 року авіакомпанії продовжуватимуть скорочення попиту на перельоти зважаючи на затягування глобальної кризи в галузі охорони здоров'я. І тут більше потрібно вимагати від урядів різних країн. Де Жуніак висловив подяку за те, що уряди всього світу вже зробили свій внесок в розвиток і підтримку авіакомпаній.

Олександр де Жуніак, генеральний директор IATA: «... Ми надзвичайно вдячні їм за те, що вони вклали в сектор 160 мільярдів доларів. На найближчі місяці потреби галузі оцінюються в 70-80 мільярдів доларів додаткової допомоги. В іншому випадку деякі авіакомпанії не виживуть...».

Криза вразила і світових гігантів Airbus і Boeing

Відзначимо, що профільні заводи були недостатньо завантажені замовленнями і до пандемії COVID-19, сьогодні, профспілки побоюються, що керівництво може прийняти рішення закрити цілі підприємства. Компанія веде перемовини з профспілками «про реструктуризацію». Раніше керівництво американської компанії Boeing вже оголошувало про намір скоротити понад 13 тисяч співробітників - близько 10% від загальної кількості персоналу, яка становить 160 тисяч осіб на всіх підприємствах.

Корпорація Boeing в умовах фінансових труднощів також має намір для скорочення витрат звільнити частину керівників і розпродати деякі об'єкти нерухомості. Близько 170 співробітників середньої ланки прийняли пропозиції, які передбачають їх відхід з компанії при отриманні компенсації у вигляді річної заробітної плати. Позбудуться посад також деякі віце-президенти Boeing.

В цілому ж прогноз Міжнародної асоціації повітряного транспорту невтішний, адже експерти погіршили прогноз перевезень на 2020 рік, щоб позначити більш слабке, ніж очікувалося, відновлення діяльності авіатранспортної галузі. В IATA заявляли, що в 2020 році пасажирський трафік знизиться на 66% в порівнянні з 2019 роком. Попередня оцінка припускала зниження на 63%, а що буде в 2021 році велике питання.

Попит на авіаційні послуги стрімко падає

Попит на міжнародних пасажирських лініях в серпні впав на 88,3%, в порівнянні з серпнем 2019 року, це трохи краще, ніж 91,8%, зафіксованих в липні. Внутрішній пасажирський трафік в серпні впав на 50,9%. Це було незначне поліпшення в порівнянні з падінням на 56,9% в липні. А кошти, отримані в активний літній сезон, забезпечують авіакомпаніям подушку безпеки в осінні і зимові сезони. В поточному році у авіакомпаній такого захисту немає. Як наслідок, компанії одна за одною оголошують про масові скорочення персоналу.

Скорочення і ранній вихід на пенсію

Авіакомпанія Lufthansa, в рамках програми реструктуризації, обумовленої фінансовими наслідками пандемії коронавіруса, скоротила не 600, як планувалося раніше, а понад тисячу пілотів. Передбачається, що частина пілотів достроково підуть на пенсію, частина буде переведена на неповну ставку. Величезні збитки Lufthansa призвели до значного падіння вартості акцій компанії. На піку пандемії, коли були закриті майже всі міждержавні кордони, в годину компанія втрачала, за її власними даними, близько 1 млн. євро. Раніше Lufthansa вже оголошувала про те, що скоротить 22 тисячі повних ставок і позбудеться 150 літаків.

American Airlines і United Airlines - почали масштабні скорочення, так і не дочекавшись від Конгресу США рішення щодо продовження програми фінансової допомоги для бізнесу. American Airlines скоротила 19 тисяч співробітників. United Airlines - 13,4 тисяч. Ірландська авіакомпанія Ryanair, найбільший в Європі авіаперевізник-дискаунтер, змушена взимку 20/21 рр. відправити працівників у відпустку без збереження заробітної плати. У зв'язку з цим уряд Великобританії має продовжити схему підтримки робочих місць, термін дії якої закінчився в жовтні. А компанії Emirates Group також розглядають плани щодо зниження витрат. Група компаній може скоротити свій штат, що становить понад 105 тисяч співробітників, приблизно на 30% робочих місць.

Ще в серпні понад 6 000 співробітників (з 25 000) авіакомпанії Singapore Airlines відправлені в неоплачувані відпустки на невизначений термін, щоб допомогти компанії впоратися із труднощами в авіаперевезеннях. Ще понад 1700 співробітників авіакомпанії, включаючи наземний персонал, пілотів і бортпровідників, записалися в якості волонтерів на різні посади в інших організаціях. Австралійська Qantas звільнила 6 тисяч співробітників у межах плану відновлення після пандемії.

Алан Джойс, генеральний директор компанії Qantas: «... Шість тисяч робочих місць - це ті робочі місця, які, як ми думаємо, не відновляться ще тривалий час. Крім того, ще близько 15 тисяч співробітників, пов'язаних, в основному, з проведенням міжнародних рейсів, в найближчі кілька місяців, ще до кінця року, також не зможуть повернутися на роботу ... ».

Британський авіаційний бізнес постраждав найбільше серед європейських країн

З основних європейських країн пандемія Covid-19 найбільше вдарила по операціях ділової авіації в Великобританії. Згідно зі звітом Європейської асоціації ділової авіації, кількість польотів бізнес-літаків у Великобританії з січня по жовтень цього року була на 37 відсотків нижче, ніж за той же період минулого року.

Італія уважно стежила за Великобританією, де обсяг операцій знизився на 35 відсотків за перші вісім місяців в порівнянні з тим же періодом 2019 року. У державах Піренейського півострова і у Франції зниження показників знизилося на 33 відсотка, а в країнах Бенілюксу - на 31 відсоток. Скандинавські країни і Швейцарія постраждали від падіння на 27 відсотків, а Австрія - на 26 відсотків. У Німеччині зафіксовано найменшу кількість збоїв в роботі ділової авіації, при цьому обсяг операцій скоротився всього на 25 відсотків у порівнянні з минулим роком.

А що в Україні?

Скорочення темпів авіаперевезень позначилося і на вітчизняному ринку. Труднощі відчувають, як авіакомпанії, аеропорти, виробники так і туристи, адже протягом всього 2020 року підприємства авіаційної галузі протистоять безпрецедентним викликам.

Нагадаємо, що в зв'язку з впровадженням суворих карантинних заходів через закриття державних кордонів, призупинення міжнародного і внутрішнього регулярного пасажирського авіасполучення, обсяги повітряного руху в Україні значно зменшилися. Всі вищенаведені фактори негативно вплинули на фінансове, і соціально-економічне становище сегмента обслуговування повітряного руху України та аеропортів України в цілому.

Щоб підтримати галузь на сайті президента України навіть петицію створювали, представники суміжних і профільних професій просили членів Кабінету Міністрів України розглянути затвердження державної цільової програми підтримки авіаційної галузі. Ініціювали звільнення авіаційних підприємств від сплати ПДВ, єдиного внеску та інших сплат на 2-4 квартали 2020 року. Але, на жаль. Керівництво країни не почуло прохання про допомогу.

Міжнародний аеропорт «Київ» двічі звертався до президента і Кабміну за підтримкою. Втративши 92% доходу, столичний аеропорт досить складно переживає кризу. Про це неодноразово заявляло і керівництво аеропорту.

Олег Левченко, гендиректор компанії «МАСТЕР-АВІА»: «... На початку року ми вийшли на пасажиропотік в 100 тисяч пасажирів на місяць. Кожен день виконували до 50-ти рейсів. Нині - практично нуль. Декілька разів на тиждень відбувалися поштові рейси на Saab 340 і бізнес - рейси по Україні - один або два на місяць. Якщо порівняти ці показники з квітнем 2019 року, доходи скоротилися в 10 разів ... ». Такі заяви лунали на весні поточного року.

Досвід країн ЄС, США, Близького Сходу і Азії далекий від українських реалій. Якщо за кордоном представники авіаційної галузі отримували багатомільярдні компенсації в євро і доларах, авіакомпанії були максимально простимульовані, а аеропорти отримували державні дотації, для нас це залишається лише мріями. Економіка в стагнації, казначейські рахунки порожні, транші МВФ не дає. Грошей немає.

Не все так песимістично

Незважаючи на те, що пандемія Covid-19 завдала збитків ринку авіації, CAE прогнозує глобальний попит на 260 000 нових пілотів протягом наступного десятиліття. Випускаючи пілотний прогноз попиту CAE на 2020-2029 роки, міжнародний фахівець з навчання заявив, що його аналіз показує, що очікувана активність пасажирів, повернеться до рівнів 2019 року в 2022 році і створить «гострий попит» з короткостроковій перспективі із потребою приблизно в 27 000 нових пілотів вже до кінця 2021 року. У перші 10 років, попит зросте до 260 000 пілотів.

В одній лише  бізнес - авіації CAE прогнозує, що в найближче десятиліття буде потрібно 41 000 нових пілотів. CAE зазначає, що такі прогнози ґрунтуються на тому, що  ринок бізнес - авіації зіштовхнеться із "масовим виходом на пенсію" пілотів, оскільки "відсоток пілотів тих що старші за 50 років продовжує зростати в порівнянні із загальною кількістю пілотів всієї галузі цивільної авіації. Нині вік пілотів є непропорційно високим показником. Отже, відродження буде.

Всім здоров'я, сил і терпіння!

Прес–центр: