08 / 01 / 2021
Огляд міжнародних авіаційних новин на 8.01.21

Наслідки виходу Великобританії з ЄС позначаються і на авіаційній галузі
Центральноєвропейський бюджетний авіаперевізник Wizz Air Holdings має реалізувати план щодо узгодження своєї структури власності, аби гарантувати відповідність вимогам Європейського Союзу після завершення виходу Великобританії з ЄС 1 січня. Wizz Air Holdings заявляє, що, якщо вона не вживатиме заходів, станом на 1 січня, її компанія буде на 80% належати інвесторам, котрі не мають відповідної кваліфікації.
Згідно з правилами ЄС, компанія має відповідати інтересам ЄС. Але пакети акцій Великобританії більше не будуть вважатися інтересами ЄС з 1 січня, коли закінчиться перехідний період для виходу Великобританії.
Wizz Air Holdings приступає до процесу «позбавлення виборчих прав», обмежуючи певні акції, що належать інвесторам, які не мають відповідної кваліфікації, аби знизити загальний рівень некваліфікованої власності до 49%, щоб відповідати юридичним вимогам ЄС.
Було вирішено, що найьільш «справедливий» метод реалізації цього позбавлення виборчих прав - обмежити однакову частку акцій для кожного некваліфікованого інвестора, включаючи акції, що належать британським інтересам.

Яким був 2020 для авіації Індії?

2020 рік був цікавим роком для авіаційної галузі. Від повної заборони на польоти на два місяці до вражаючого одужання цієї царини. Перший індикатор того, що 2020 рік зовсім не звичайним, з'явився в кінці березня. 22 березня уряд Індії вирішив зачинити кордон і скасувати всі заплановані міжнародні рейси на один тиждень. Незабаром після цього Індія прийняла несподіване рішення призупинити всі внутрішні рейси, крок, безпрецедентний для будь-якого великого авіаційного ринку.
2020 рік мав ознаменувати серйозне зрушення в авіаційній галузі  країни, а саме приватизацію Air India. За останнє десятиліття авіакомпанія боролася з великими збитками і боргами, і уряд сподівався незабаром продати авіакомпанію. Хоча в 2018 році компанія і намагалася приватизувати оператора зв'язку, на цей раз вона була готова повністю піти з ринку і запропонувати 100% Air India покупцям.
Однак тривала криза торкнулася звичайно ж процес продажу. Компанії не бажали витрачати мільярди на авіакомпанію на той момент. Борг Air India в розмірі понад 3 мільярдів доларів злякав зацікавлених інвесторів, оскільки більшість з них в той час прагнули заощадити гроші. Продаж відкладалася чотири рази поспіль, перш ніж вона нарешті завершилася в кінці року.
2020 рік був важким для галузі, і чимало спеціалістів задоволені тим, що рік закінчився, а 2021-й обіцяє бути значно перспективнішим для авіації в усьому світі.

Чи повертає авіакомпанія Delta кейтеринг для пасажирів навесні 2021?

Delta Air Lines підписала новий довгостроковий контракт на харчування з DO & CO. Угода про харчування, яка набере сили з березня 2021 року, охоплюватиме всі щоденні вильоти Delta з Детройта. Угода зробить DO & CO єдиним вузловим постачальником харчування авіакомпанії з аеропорту Детройт Метрополітен Уейн Каунті (DTW) на всіх коротких і далекомагістральних рейсах Delta на наступні 10 років.
DO & CO оголосила, що цей захід демонструє сильні сторони кейтерингового підприємства і є вирішальною віхою в планах компанії щодо розширення в США. DO & CO зможе і, схоже, готується брати участь в майбутніх тендерах Delta в 2021 році, а також і в інших тендерах.
Нагадаємо, що DO & CO має партнерські відносини з понад 60-ма авіакомпаніями по всьому світу. Сюди входять деякі з провідних світових авіакомпаній, такі як British Airways, Emirates, Turkish Airlines, Lufthansa, Singapore Airlines і інші. DO & CO також забезпечує обслуговування на землі в деяких залах очікування, в тому числі в залі очікування першого класу Lufthansa. DO & CO також пропонує послуги Flying Chef. Це можна знайти у таких перевізників, як Turkish Airlines і Austrian Airlines.

Випробування лопатей для армійських гвинтокрилів завершилися успіхом

В кінці року, в Запоріжжі пройшли перші льотні випробування лопатей несучого гвинта, вперше створених на території України силами підприємства "Мотор Січ". Таким чином, підприємство змогло завершити повний цикл виготовлення вертольотів. Нові лопаті встановлюватимуть на вертольоти української армії.
Лопаті були виготовлені для вертольотів масою 10-12 тонн. В даний час проблема полягає в тому, що вертольоти такі в країні є, а ось лопаті випускають усього 4 країни світу і закуповувати їх «зовні» вельми проблематично. Для того, щоб повністю завершити цикл виробництва коптерної техніки на «Мотор Січі» в останні кілька років працювали саме над створенням вітчизняних лопатей. Загалом планують запустити в серійне виробництво близько 60 комплектів лопатей в рік, а в 2021 році в ході пілотного проекту - 20.

Finnair отримує кредитну підтримку на суму понад 100 млн євро

Компанія Finnair, що базується в Гельсінкі, шукала різні способи вистояти під час глобального економічного занепаду. Це було поєднання скорочення витрат, а також пошуку як традиційних, так і нетрадиційних способів отримання грошових коштів. Врешті авіакомпанія оголосила, що їй була надана експортна кредитна підтримка на суму понад 100 мільйонів євро (119,3 мільйона доларів), яка надійде від експортних кредитних агентств Німеччини, Франції і Великобританії.
Деталі угоди
Офіційна схема гарантування експортних кредитів Німеччини передана консорціуму, що складається з Euler Hermes Kreditversicherungs-AG і PricewaterhouseCoopers AG Wirtschaftsprüfungsgesellschaft (PwC). Ця кредитна підтримка була запропонована кваліфікованим покупцям літаків Airbus. В даному випадку, зазначає Finnair, кредитна підтримка була надана для літака Airbus A350-900, який був доставлений Finnair у вересні 2020 року. Finnair доручила JPMorgan Chase Bank, NA, лондонському відділенню, організувати фінансування.

Президенту пообіцяли

В Україні вперше за майже тридцять років незалежності були закуплені нові українські літаки для ЗСУ. Це вже назвали історичною подією, адже Міністр оборони Андрій Таран підписав меморандум про співпрацю з держпідприємством "Антонов".
Для української армії будуть виготовлені три літаки Ан-178. Це сучасна військово - транспортна машина, яка здатна перевозити озброєння, легку техніку, особовий склад. Вантажопідйомність літака становить 18 тонн.
Підприємство живих грошей на створення літаків не отримає, але зможе взяти кредит під державні гарантії. Президент Володимир Зеленський висловив бажання, щоб такі замовлення в найближчому майбутньому були сенсацією, а нормою.

Що ви знаєте про м'яку посадку на Марс?

NASA недавно продемонструвало, як однотонний марсохід Perseverance сяде на Марсі 18 лютого 2021 року. Perseverance буде відправлений в кратер під назвою Jezero, щоб знайти докази існування життя на Марсі. Але для проведення цього дослідження марсохід повинен спочатку досягнути м'якої посадки.
Послідовність процедур при посадці на Марс часто називають «Сім'ю хвилинами жаху», і для цього є вагомі підстави. Кожна місія з дослідження Марса повинна виконувати складні процедури за такий короткий час, інакше на поверхні Марса з'явиться великий кратер. Що ще більш важливо, всі процедури під час процесу посадки виконуються автоматично.
У день посадки відстань між Землею і Марсом становитиме 209 мільйонів кілометрів, і кожен рух під час спуску має контролюватися бортовим комп'ютером. Вся посадка почнеться на висоті понад 100 кілометрів над Марсом. Марсохід Perseverance вперше зіштовхнеться з атмосферою Марса.
В цей час марсохід в захисній капсулі падатиме зі швидкістю 20 тисяч кілометрів на годину. Всього за 400 секунд система спуску повинна знизити швидкість марсохода до менш 1 метра в секунду.
Більшу частину роботи виконує тепловий екран. У міру того, як захисна капсула проникає в атмосферу Марса, тепловий екран стає все гарячішим і гарячігим, перевищуючи 1000 градусів за Цельсієм. Але в той же час атмосферний опір значно сповільнить швидкість падіння.
Коли надзвуковий парашут завширшки у  21,5 метра буде випущено із задньої частини захисної кабіни, швидкість знизиться до 1200 кілометрів на годину. Марсохід Perseverance використовуватиме парашут для зниження трохи більше хвилини, щоб ще більше сповільнити свою посадку.
Однак найскладніша процедура ще попереду.

Прес–центр: