02 / 12 / 2021
Голова Ради директорів Міжнародного аеропорту «Київ» імені І. Сікорського про конкуренцію, мережу та відносини з авіакомпаніями. Інтерв'ю

Routes дізналися від Дениса Костржевського про прагнення аеропорту «Київ» почати співпрацю іще з однією великою авіакомпанією та про реформування аеропортових зборів.

У Києві є два аеропорти – Міжнародний аеропорт «Бориспіль» (KBP) та ваш аеропорт IEV – розкажіть нам, будь ласка, про відносини між вами.

Звичайно, є певна конкуренція, але вона не критична. Це не погіршує якість авіаційних послуг. Навпаки, разом вони в цілому сприяють зростанню їх якості та кількості.

Крім того, аеропорти розташовані на достатній відстані один від одного (близько 35 км/22 миль) на різних берегах Дніпра. Аеропорт "Бориспіль" більше розвивається як хаб і може приймати великогабаритні літаки, тоді як для "Києва" цей сегмент недоступний, адже він надає пасажирам послуги прямого сполучення. Тому конкуренція існує і, я вважаю, є благом для обох аеропортів.

У вас менші ціни ніж у «Борисполі»?

В авіаційні галузі є три основні збори: збір за зліт та посадку, збори за обслуговування пасажирів у терміналі та збори за авіаційну безпеку. Всі вони встановлюються державою на підставі певних економічних розрахунків. І ці розрахунки абсолютно різні.

Хотілося б, щоб державні органи стали гнучкішими у питаннях ціноутворення і створювали рівні конкурентні умови для близьких бізнесів. В одному авіаційному вузлі ціни повинні бути однаковими. Але історично вони різні. Ми намагаємося переконати державні органи змінити підхід і все ж застосувати якийсь універсальний метод, що дозволить приватному і державному підприємству конкурувати в ціновому сегменті, принаймні, на рівних умовах, щоб ні у кого не було переваги в ціні.

Тому на даний момент, з точки зору аеропортових зборів, Бориспіль створює конкурентну перевагу для авіакомпаній. Ціни на пасажирські перевезення, а також на зліт і посадку в Борисполі нижчі, ніж в аеропорті «Київ», а от збір на авіаційну безпеку нижчий. Однак у нас є ще одна перевага: місце розташування.

Чи є конкретні країни або міжнародні регіони, на які ви націлені?

Історично ми визначили два ключові напрямки: європейський – зі Східної до Західної Європи. Це туристичні маршрути та маршрути трудових мігрантів, які летять на роботу. Другий напрямок виключно туристичний: Єгипет, ОАЕ, Туреччина, Греція. Ці напрямки для українських туристів переважно туристичні. Наразі, на нашу думку, ділові напрямки на Близькому Сході недостатньо обслуговуються. Тому ми зосередилися на збільшенні кількості рейсів авіакомпаній, які туди літають.

Скільки авіакомпаній зараз працює з вашим аеропортом? І яка ваша мета?

Ми не намагаємося залучити якнайбільше авіакомпаній. Стратегічна ціль – мати три-чотири потужні авіакомпанії, які забезпечать 80-90% нашого пасажиропотоку. На цьому етапі 95% ринку Міжнародного аеропорту «Київ» імені І. Сікорського займають дві авіакомпанії, які ділять його майже навпіл: перша – питомо українська компанія (Bees Airline), зосереджена переважно на туристичних чартерних маршрутах та трохи на Європі; друга – великий європейський лоукостер (Wizz Air), яка переважно забезпечує туристичні перевезення із Західної та Східної Європи та перельоти трудових мігрантів з України.

Ми будемо щасливі знайти третю авіакомпанію, яка разом із першими двома задовольнятиме потреби пасажирів.

Які маршрути ви хотіли б додати?

Розвиток авіамаршрутів не є пріоритетом аеропорту. Ми працюємо з пасажирами на землі: забезпечуємо обслуговування та намагаємося робити це дешевше і зручніше. Напрямки польотів та рівні обслуговування на місці призначення – це переважно турбота авіакомпаній.

Тому ми не говоримо, що дуже зацікавлені у пасажирі, який летить з Міжнародного аеропорту «Київ» у пункт «А» і не цікавимося чи летить він у пункт «В». Ми зацікавлені в тому, щоб цей пасажир вилетів від нас щасливим і під час прибуття з іншого місця сказав, що в нас краще, ніж в іншому аеропорту. Саме над цим ми й працюємо.

Routes

Прес–центр: